Geylani

Geylani Eğitim ve Araştırma Vakfı

GEYLANİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA VAKFI VAKIF SENEDİ

GEYLANİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA VAKFI

 VAKIF SENEDİDİR

MADDE 1 – VAKFIN ADI: GEYLANİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA VAKFI’ dır.

MADDE 2 – VAKFIN MERKEZİ

Vakfın Merkezi; Alemdar Balabanağa Mah. Büyük Reşitpaşa Cad. No: 20 / 59  Fatihİstanbul’dur.

MADDE 3 – VAKFIN GAYESİ

Vakfın gayesi; öncelikle, gençlerimizin milli ve manevi değerlere bağlı,kültürlü, bilgili, ahlaklı, yeniliklere açık, aydın birer şahsiyet olmalarını sağlamak amacı ile her türlü eğitim,sağlık ve sportif faaliyetleri gerçekleştirerek, milletimizin huzur içinde kalkınması ve gelişmesine katkıda bulunmaktır.

MADDE 4 – VAKFIN FAALİYETLERİ

Vakfın faaliyet konuları şunlardır:

  • Vakfın gayesi doğrultusunda mevcut veya edineceği malvarlığı ile milli ve manevi değerlere bağlı, kabiliyetli gençlere, her derecede tahsil imkanı sağlamak; bunun için yaygın ve örgün eğitim kurumları ve üniversite açmak, açılmış olan her kademeden eğitim müessesine girmeye hazırlamak; girmiş olana burs vermek, iaşe ve ibatelerini sağlamak, ücretli-ücretsiz her türlü kurslar, sanat kursları ve eğitim merkezleri açmak; ihtisas için yurt dışına talebe göndermek  veya gitmiş olanlara burs vermek.
  •  Vakfın amacında kullanılmak üzere gerçek ve tüzel kişi ya da şahıs ve firmalardan her türlü iç ve dış ayni ve nakdi, menkul ve gayrimenkul gibi bağışlar temin etmek.
  • Amaçları doğrultusunda sivil toplum kurumları, üniversiteler, yerel yönetimler, medya ile ortak çalışmalar yapmak, projeler yürütmek.
  • Öğretim elemanlarının araştırma, inceleme ve uygulama çalışmalarını teşvik etmek, yurtiçi ve yurtdışında yetiştirilmelerine yönelik destekler vermek, akademik ve idarî personele performanslarına bağlı olarak ödüller vermek.
  • Eğitim ve sağlık müesseseleri, yurtlar, camiler, mescitler, konferans salonları, kütüphaneler, laboratuarlar, araştırma merkezleri, kimsesiz ve düşkünleri yetiştirme /barındırma evleri ve bunlara benzer hayır ve kültür müesseseleri inşa ve tesis etmek, bu amaçla yapılan tesislere destek vermek.
  • Ulusal ve uluslar arası konferans, seminer, münazara, panel, sempozyum, sergi gibi her türlü ilmi, dini ve kültürel toplantıları tertip etmek, araştırmalar yapmak.
  • Kitap telif ve tercüme ettirmek, bunları neşretmek, yayınevleri açmak, dergi, risale, bülten ve gazete çıkarmak, görsel, işitsel ve yazılı yayın kuruluşları kurmak ,açmak, açılmış olanları devralmak ve bu görsel, işitsel ve yazılı yayın kuruluşlarına program, CD vb. çalışmalar yapmak, bildiri yayınlamak, dini, ilmi kültürel, sanat ve edebiyat gibi sahalarda ödüller vermek, yarışmalar düzenlemek.
  • Vakfın imkanlarını arttırmak gayesi ile zirai, sınai, ticari, madencilik ve sair sahalarda iktisadi İşletmeler ve şirketler kurmak, işletmelere ortak olmak ve bunları çalıştırmak.
  • İhtiyaç sahipleri sosyal ve ekonomik katkı sağlamak ve karz-ı hasende

bulunmak.

  • Çocuk ve gençlerimizin bedenen ve ruhen gelişimi için spor tesisleri kurmak ve sportif faaliyetlerde bulunmak. 
  • Yükseköğretim ve eğitimde Lisans/Yüksek Lisans, Doktora çalışmalarını yaptırmak, özel ve Kamu Kurum ve Kuruluşları için her türlü ilmi ve hukuki araştırmaları desteklemek
  • Vakfın gayesine uygun diğer hizmetleri ifa etmek.

MADDE 5 – VAKFIN GAYESİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YAPABİLECEĞİ İŞ VE İŞLEMLER:

Vakıf gayesine ulaşmak için taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, vakıflara ilişkin yasa hükümleri uyarınca sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya, vakıf malvarlığına giren bir ya da birden çok taşınmaz mal veya gelirlerini bir ya da bir çok kez yatırımda kullanmaya, vakıf amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet, satın alma ve diğer yollarla mal ettiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları yönetim ve tasarrufa, menkul değerleri almaya ve vakfın amacı doğrultusunda bunları değerlendirip satmaya, vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurtiçi ve yurt dışındaki vakıflar, gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapmaya, kamu kurum ve kuruluşları dışındakilerden yardım almaya, bu yardımı sağlamak için anlaşmalar yapmaya, taşınmaz malların irtifak, intifa, sükna, üst, rehin, ipotek gibi mülkiyetten gayri ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, olan ya da olacak gelirleri ile kuracağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipoteği dahil her türlü güvenceleri almaya, geçerli banka kefaletlerini kabule, vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri vermeye, vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve vakfa gelir sağlamak amacı ile olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler, şirketler kurmaya, kurulu olanlara iştirake, bunları doğrudan işletmeye yada denetimi altında bir işletmeciye işlettirmeye, vakfın amaç ve hizmet konularından birinin yada tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeleri yapmaya Türk Medeni Kanununun 48. Maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir.

Vakıf bu yetki ve gelirlerini Türk Medeni Kanunu ile yasaklanan maksatlarla kullanamaz.

MADDE 6 – VAKFIN MAL VARLIĞI

Vakfın mal varlığı, Kurucu Abdulaziz CEYLANİ tarafından ödenecek 60.000,00 TL ( Altmış Bin Türk Lirası) dir. Bu bedel vakıf kuruluşundan önce banka hesabında bloke ettirilecek ve vakfın tescil edilmesi ardından vakıf adına açılacak banka hesabına aktarılacakır.

MADDE 7 – VAKFIN ORGANLARI:

1- Vakfın Merkez organları şunlardır;

  • Mütevelli Heyet
  • Yönetim Kurulu
  • Denetim Kurulu

MADDE 8 –VAKIF MÜTEVELLİ HEYETİ

Vakfın mütevelli heyeti, işbu vakıf senedi altında imzaları bulunan gerçek kişilerden oluşan 4 kişidir.

Mütevelli heyet üyeliğinin ölüm, istifa ya da başka bir nedenle boşalması halinde, boşalan üyeliklere, yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üyelerinin teklifi ve mütevelli heyetin kararıyla seçim yapılır.

MADDE 9 – MÜTEVELLİ HEYETİNİN GÖREV VE YETKİLERİ

Mütevelli heyet vakfın en yüksek karar organıdır. Mütevelli heyetin yetkileri aşağıda gösterilmiştir:

  • Yönetim kurulunu seçmek,
  • Denetim kurulunu seçmek,
  • Vakıf yönetim kurulunca hazırlanan faaliyet raporu ile denetim kurulu raporlarını görüşüp incelemek, yönetim kurulunun ibrası konusunda karar vermek,
  • Yönetim kurulunca hazırlanacak vakıf iç mevzuat tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,
  • Yönetim kurulunca hazırlanacak yıllık bütçe tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,
  • Kamu görevlileri dışındaki yönetim ve denetim kurulu üyelerine huzur hakkı verilip verilmeyeceğini, verilecekse miktarını belirlemek,
  • Gerektiğinde vakıf senedinde ilave ve değişiklikler yapmak,
  • Vakıf faaliyetleri konusunda genel politikaları belirlemek.

MADDE 10– MÜTEVELLİ HEYETİN TOPLANMA VE KARAR NİSABI

Mütevelli heyetinin ilk toplantısı, vakfın tescilini müteakip bir ay içinde yapılır.

  • Bilanço ve çalışma raporlarının onaylanması konularını görüşmek üzere şubat ayı içinde,
  • Bütçe ve çalışma raporlarının onaylanması ile seçimlerin yapılmasına ilişkin konuları görüşmek üzere kasım ayı içinde toplanır.

Mütevelli heyet ayrıca yönetim kurulunun gördüğü lüzum üzerine veya mütevelli heyet üyelerinin en az üçte birinin yazılı olarak yönetim kurulundan talepte bulunmaları halinde olağanüstü olarak toplanabilir. Olağan ve olağanüstü toplantılarda, ilan olunan gündemde yer almayan konular görüşülemez. Ancak, olağan toplantıda divanın teşkilinden hemen sonra, hazır bulunanların, en az onda birinin yazılı önerisi ile; senet değişikliği ve vakıf organları ile vakfa yükümlülük ve sorumluluklar yükleyecek konular dışında gündeme madde ilavesi mümkündür. Toplantı tarihi, yeri, saati ve gündemi, toplantı gününden en az 7 (yedi) gün önce imza karşılığı veya üyelere ulaşacak şekilde taahhütlü mektupla bildirilir.

Mütevelli heyet üye tamsayısının yarısından bir fazlası ile toplanır. Çoğunluk sağlanamadığı takdirde toplantı, bir hafta sonra aynı gün ve saatte aynı yerde yapılır. Bu ikinci toplantıda toplantı nisabı, üye tamsayının üçte birinden (1/3) az olamaz.

Mütevelli heyet karar yeter sayısı ise, toplantıya katılanların yarıdan bir fazlasıdır. Oyların eşit olması halinde, divan başkanının oyu iki oy sayılır. Oylamanın ne şekilde yapılacağı ayrıca karara bağlanır. Her üyenin tek oy hakkı vardır. Toplantıya gelemeyecek üye, mütevelli heyetten bir başka üyeyi vekil tayin edebilir. Bir şahısta birden fazla vekalet toplanamaz.

Vakıf senedinde yapılacak değişiklik, düzeltme veya ilaveler için karar yeter sayısı, üye tamsayısının üçte ikisidir.

MADDE 11 – VAKIF YÖNETİM KURULU

Vakıf yönetim kurulu, mütevelli heyetçe 3 (üç) yıllığına seçilecek 5 (Beş) asil ve 3 (Üç) yedek üyeden oluşur. Yönetim kurulu asil üyelerinden çoğunluğunun mütevelli heyet üyesi olması zorunludur. Asil Üyelerden çoğunluk oluşturmamak şartıyla vakıf dışından kişilerin seçilmesi mümkündür. Yönetim kurulunun ilk toplantısında başkan, başkan yardımcısı ve muhasip üye seçilerek görev taksimi yapılır. Görev süresi bitmeden herhangi bir sebeple yönetim kurulu üyeliği sona eren üyenin yerine, sırasına göre yedek üyelerden biri göreve çağrılır. Yönetim kurulu ayda en az bir kere toplanır. Geçerli mazereti olmadan arka arkaya 3 (Üç)  toplantıya katılmayan yönetim kurulu üyesi, bu görevden çekilmiş sayılır.

Toplantı yeter sayısı 3 (Üç) olup, kararlar mevcudun çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu iki oy sayılır. Alınan kararlar noter tasdikli karar defterine yazılarak imzalanır.

MADDE 12 – YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ

Yönetim kurulu, vakfın idare ve icra organıdır.

Bu sıfatla yönetim kurulu:

  • Vakıf gayesi doğrultusunda her türlü kararı alır ve uygular.
  •  Mütevelli heyetçe belirlenen genel politikalar ışığında, vakıf faaliyetlerinin düzenli ve verimli olarak yürütülmesini sağlar. Bu bağlamda gerekli iç mevzuat tasarılarını hazırlar ve mütevelli heyetin onayına sunar.
  • Vakıf malvarlığının değerlendirilmesi ve yeni mali kaynaklara kavuşturulması hususunda gereken çalışmaları yapar. 
  • Vakıf tüzel kişiliği adına, bütün gerçek ve tüzel kişilerle hukuki, mali ve sair konularda gerekli girişimlerde bulunur ve işlemler yapar.
  • Görev, yetki ve sorumlulukları açıkça önceden belirlenmek kaydıyla vakfa müdür atar, vakıf genel sekreterliği veya benzeri yardımcı birimler oluşturabilir, gerektiğinde görevlerine son verir.
  • Vakıfta istihdam edilecek personeli belirler, atamasını yapar, ücretlerini tayin eder, gerektiğinde işlerine son verir.
  • İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, yurtiçinde ve yurtdışında şube ve temsilcilik açılmasına ve kapatılmasına karar verir, bu hususta gereken işlemleri yapar.
  •  Vakfın muhasebe işlerini takip ve kontrol eder, hesap dönemi sonunda gelir-gider cetveli ve bilançoların düzenlenerek ilgili idareye gönderilmesini ve ilanını sağlar.
  • Mütevelli heyetin kabul ettiği yıllık bütçeyi uygular. 
  • Mütevelli heyet toplantıları ile ilgili hazırlık işlemlerini yerine getirir. 
  • Mütevelli heyet toplantılarında, döneme ait vakıf faaliyet raporunu ibraya sunar.
  • İlgili mevzuat ile vakıf senedi ve vakıf iç mevzuatının gerektirdiği diğer görevleri yapar.

MADDE 13 – VAKFIN TEMSİLİ

Vakfı yönetim kurulu temsil eder. Yönetim kurulu bu temsil yetkisini yönetim kurulu başkanına devredebilir. Yönetim kurulu, genel veya belli hal ve konularda, belirteceği esaslar dahilinde kendi üyelerinden  bir veya birkaçını, yetkili memur ve memurlarından herhangi bir veya birkaçını, temsilci veya temsilciliklerini, herhangi bir sözleşmeyi akdetmeye, mukavele, hukuki belge veya senedi vakıf nam ve hesabına tanzim ve devretmeye de yetkili kılabilir.

MADDE 14 – DENETİM KURULU

Denetim kurulu mütevelli heyet adına vakfın faaliyet ve hesaplarını denetlemek için kurulmuş bir organdır. Denetim kurulu, mütevelli heyetçe kendi içinden veya dışarıdan 3 (Üç) yıl için seçilecek 3 (Üç) kişiden oluşur. Ayrıca 2 (İki) yedek üye seçilir. Herhangi bir sebeple ayrılan asıl üye yerine yedek üye göreve çağrılır.

Denetim kurulu, incelemelerini tüm defter, kayıt ve belgeler üzerinde yapar. hesap dönemi itibari ile düzenlenecek rapor, mütevelli heyet toplantısından en az 15 (on beş) gün önce mütevelli heyete gönderilmek üzere yönetim kuruluna verilir.

MADDE 15 – HUZUR HAKKI:

Kamu görevlileri dışındaki yönetim ve denetim kurulu üyelerine huzur hakkı veya ücret verilip verilmeyeceğini, verilecekse bunun miktarını mütevelli heyet belirler.

(Üyeler arasında kamu görevlisi bulunması halinde 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanunun 2’nci maddesinin (e) fıkrası gereğince huzur hakkı ödenmeyecektir)

MADDE 16 VAKFIN GELİRLERİ:

Vakfın gelirleri aşağıda gösterilmiştir.

MADDE 17 – VAKIF GELİRİNİN TAHSİS VE SARF EDİLECEĞİ YERLER:

Vakfın yıllık brüt gelirlerinin en az üçte ikisi vakfın amaçlarına, kalanı yönetim ve idame giderleri ile ihtiyata ve vakıf malvarlığını artırıcı yatırımlara tahsis ve sarf olunur.

MADDE 18 – RESMİ SENET DEĞİŞİKLİĞİ:

Vakıf senedinde yapılacak değişiklikler yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üyelerinin en az beşte birinin (1/5) yazılı teklifi ile, mütevelli heyet üye tamsayısının en az üçte ikisinin (2/3) onayı ve mahkeme tarafından verilecek karar ile yapılır.

MADDE 19ŞUBE ve TEMSİLCİLİKLER

Vakıf, amacına uygun olarak başka il, ilçe ve Yurt Dışında şubeler ve temsilcilikler açabilir. Şubeler ve temsilcilikler Vakfın merkez teşkilatına bağlı organlardır ve vakfın amacı dışında başka bir hizmet gayesi güdemezler. Şube ve temsilciliklerin malvarlığı Vakfın Malvarlığıdır. Şubelerin ve temsilciliklerin faaliyet usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.

MADDE 20VAKFIN FESHİ ve SONA ERMESİ

Vakfın herhangi bir sebeple sona ermesi halinde borçların tasfiyesinden arta kalan mal ve hakları mütevelli heyetin belirleyeceği aynı amaç doğrultusunda faaliyet gösteren bir vakıf veya derneğe devredilir.

Vakfın sona ermesi ancak yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üye tamsayısının en az yarısından bir fazlasının yazılı teklifi ve mütevelli heyet üye tamsayısının üçte ikisinin (2/3) onayı ve mahkeme tarafından verilecek karar ile mümkündür.

GEÇİCİ HÜKÜMLER:

Geçici Madde 1 – Vakfın ilk geçici yönetim kurulu, aşağıda adları yazılı üyelerden oluşmuştur.

ADI – SOYADI                                     TC KİMLİK NO                          GÖREVİ

1-MEHMET FADIL CAYLANİ              10406830798                          BAŞKAN

2-ABDULAZİZ CEYLANİ                      10124840178                          BAŞKAN YARD.

3-ÖMER CEYLANİ                               10118840306                          SEKRETER- MUHASİP

4-FAİK CEYLANİ                                  65314000504                            ÜYE

Geçici yönetim kurulu, vakfın tescil tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde mütevelli heyeti toplantıya çağırmakla yükümlü olup, bu süre içinde senette belirtilen görev ve yetkililerine haizdir. 

Geçici Madde 2 –Vakfın tescili için gerekli tüm işlemleri yapmak üzere Vakıf Kurucularımızdan 10124840178  TC Kimlik Numaralı AbdulazizCEYLANİ yetkili kılınmıştır.

VAKIF MÜTEVELLİ HEYETİ VE GEÇİCİ YÖNETİM KURULU

ADI – SOYADITC KİMLİK NO                          GÖREVİ

1-MEHMET FADIL CAYLANİ       10*******98                          BAŞKAN

2-ABDULAZİZ CEYLANİ             10*******78                          BAŞKAN YARD.

3-ÖMER CEYLANİ                      10*******06                          SEKRETER- MUHASİP

4-FAİK CEYLANİ                         65*******04                          ÜYE